Om Jonas och Bergroth.nu

BERGROTH.NU är kontaktyta mot omvärlden för Jonas Bergroth. Förstasidan är en typ av blogg. En liten yrkesmässig presentation finns nedan. Domännamnet hyser också ett antal mejladresser till personer i min närhet som råkar ha samma efternamn som jag själv.

JONAS BERGROTH, alltså jag, blev journalist på journalisthögskolan i Göteborg 2002. Men hade redan skrivit i Hudiksvalls tidning sedan gymnasieåren. Jobbade länge på Göteborgs-Postens ekonomi- och politikredaktion. Blev till min egen förvåning chefredaktör och vd på Lira Musikmagasin strax innan jag fyllde trettio. Efter sex år på posten var det dags för förnyelse både för den tidningen och i mitt liv. Blev pappa. Köpte hus på landet. Blev frilans.

Arbetade under 2013–2014 som redaktionell konsult med uppbyggnaden av en ny boktidskrift – Magasin Fyrahundrafemtio – en satsning som tyvärr blev alltför kortlivad. Sedan 2014 har jag haft olika uppdrag som skribent, förlagsredaktör och allmän bokmakare, främst för Tukan Förlag. Återkommer dessutom med ojämna mellanrum som skribent i Lira, en tidning jag annars håller kontakten med genom att vara företagets styrelseordförande. Det händer också att jag hjälper någon bekant i musikbranschen att formulera pressinformation eller gör någon liten musikjournalistinsats för något annat medium.

Några böcker jag arbetat med är:
Listig som en mört, en kul pekbok som jag och min vän Nils Pennlert spånade fram idén till och som blev verklighet när vi lärde känna illustratören Agnes Danielsson.
Kaj lär sig simma, som jag varit redaktör för.
Rekordsverige, en underhållnings-faktabok som jag skrivit. Här finns ett kort utdrag ur den. Publiceras i maj 2016.
Jag har även skrivit en instruktionsbok om knopar, och varit redaktör för en handbok för föräldrar som vill hjälpa sina barn med svenskämnet i skolan och ett par Göteborgsguider av Anders Hilmersson.