Sveriges äldsta snöre

Rekordsverigebanner1
De flesta som någon gång kört in i Göteborg söderifrån har noterat Åbro industriområde. Läkemedelsjätten Astra Zeneca, som huserar intill motorvägen i en futuristiskt formgiven anläggning i kolossalformat, gör det svårt att missa. Längre in är det mindre iögonfallande verksamheter – bilbesiktningar, speditionsföretag, svetsverkstäder.

Sannolikt är det dock ytterst få som känner till att det i en oansenlig slänt strax bakom industriområdet bodde en grupp människor för omkring 10 000 år sedan. Slänten var då en strand i den skyddade inre skärgården och det var en plats med gynnsamma förhållanden för såväl jakt som fiske och annan havsfångst liksom för samlande av föda från växtriket. Och det var nog också vad man sysslade med – vi talar nu om stenåldern, närmare bestämt mesolitikum eller jägarstenåldern. Eller vad arkeologerna enligt vedertagen mesolitisk kronologi för Västsverige kallar sandarnakulturen, efter en annan fyndplats i trakten.

Platsen grävdes ut under sommaren 2011 och det kanske mest spektakulära fyndet är vid första anblicken lika oansenligt som platsen i sig: ett dryga 6 centimeter långt snöre. Den lilla stumpen har sedan grundligt undersökts såväl genom kol-14-analys som av experter på vedanatomi och dendrokronologi.

Tyvärr, konstaterar arkeologerna i sin rapport, går det inte att avgöra vad snöret använts till. Det bör ha funnits en oändlig rad användningsområden, men så mycket kan man säga att snöret sannolikt varit längre från början och att det varit lindat kring ett föremål ungefär 2 centimeter tjockt. Man kan också säga att det tvinnats av två trådar och att materialet är ett halvgräs ur den mycket stora växtfamiljen Cyperaceae, alltså samma som alla arter av starr.

Texten är hämtad ur boken Rekordsverige som utkommer i slutet av mars 2016 på Tukan förlag. En Sverigeguide helt inriktad på landets ytterligheter: störst, minst, äldst, högst, soligast, nordligast, lägst, mitterst … Klassisk geografikunskap blandat med totalnördiga fakta; jag har försökt skriva en underhållande besserwisserbibel, helt enkelt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *